ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Ψυχοθεραπεία, ένα προσωπικό & μοναδικό ταξίδι για κάθε άνθρωπο!

Ατομική Ψυχοθεραπεία

Ατομική Ψυχοθεραπεία

Θεραπεία Ζεύγους/Οικογένειας

Θεραπεία Ζεύγους/Οικογένειας

Ψυχοεκπαίδευση στη Θετική Διαπαιδαγώγηση

Ψυχοεκπαίδευση στη Θετική Διαπαιδαγώγηση

Συμβουλευτική γονέων

Συμβουλευτική γονέων

Θεραπευτική παρέμβαση σε διαζύγια

Θεραπευτική παρέμβαση σε διαζύγια

Ομαδική Ψυχοθεραπεία

Ομαδική Ψυχοθεραπεία

Εποπτεία νέων θεραπευτών

Εποπτεία νέων θεραπευτών

ΑΤΟΜΙΚΗ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Image
Πώς λειτουργεί η Συστημική Ψυχοθεραπεία;

Η Συστημική ψυχοθεραπεία προσεγγίζει τις λύσεις για το πρόβλημα έξω από ορισμούς, διευκολύνοντας το κάθε άτομο να βρει λειτουργικές για αυτόν λύσεις.

Είναι μια ομιλητική θεραπεία που βασίζεται στην ιδέα ότι τα άτομα είναι αχώριστα από το δίκτυό τους και τις σχέσεις τους και βλέπει τα προβλήματα ενός ατόμου σε σχέση με τα διαφορετικά πλαίσια στα οποία ζουν οι άνθρωποι: π.χ. ως σύντροφος σε μια σχέση ζευγαριού, ως μέλος της οικογένειας, ως άτομο με ιδιαίτερη πολιτισμική και/ή θρησκευτική πίστη, λαμβάνοντας επίσης υπόψη τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες και τις πολιτικές διαδικασίες.

Τα άτομα μπορούν να επωφεληθούν από τη Συστημική ψυχοθεραπεία διερευνώντας τις σχέσεις όπως διαμορφώνονται στο τώρα ή όπως έχουν διαμορφωθεί από το παρελθόν, τους ρόλους και τις θέσεις με στόχο την αύξηση της κατανόησης του εαυτού σε σχέση με τους άλλους. Πολλά τρέχοντα ζητήματα μπορούν να βελτιωθούν μέσω μιας ενδελεχούς κατανόησης του πώς προέκυψαν αυτά τα πρότυπα.

Για περισσότερες πληροφορίες: https://europeanfamilytherapy.eu/, https://www.elesyth.gr/

Θεραπεία ζεύγους/Θεραπεία οικογένειας

Η θεραπεία ζεύγους εστιάζει στο ζευγάρι και στη μεταξύ του διάδραση. Στόχος της διαδικασίας είναι να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του αδιέξοδου που συχνά αισθάνονται οι άνθρωποι στη συντροφική τους ζωή κι όχι να αποδώσει ευθύνες. Μπορεί να δώσει σε εσάς και το σύντροφό σας την ευκαιρία να συζητήσετε και να επιλύσετε ζητήματα που σχετίζονται με διάφορες πτυχές της σχέσης σας. Επιπλέον, μπορεί να σας βοηθήσει να εξετάσετε τους ρόλους που μπορεί να υιοθετείτε εσείς και ο σύντροφός σας στη σχέση και να εντοπίσετε ανθυγιεινά μοτίβα. Στόχος, επίσης, στη θεραπεία ζεύγους είναι η δημιουργία εκείνου του πλαισίου που θα επιτρέψει στο ζευγάρι να επικοινωνεί με ασφάλεια, ειλικρίνεια και αμοιβαία εμπιστοσύνη τα συναισθήματά του.

Image

Ψυχοεκπαίδευση στη Θετική Διαπαιδαγώγηση

Image

Η Θετική διαπαιδαγώγηση είναι μια μέθοδος που αναπτύχθηκε από τους βιεννέζους ψυχιάτρους Alfred Adler και Rudolf Dreikus. Η Θετική διαπαιδαγώγηση δίνει έμφαση στον αμοιβαίο σεβασμό και χρησιμοποιεί ως βασικό εργαλείο το συναίσθημα. Βασίζεται περισσότερο στο να μάθουμε πώς να συμπεριφερόμαστε μέσω της θετικής καθοδήγησης, εστιάζοντας κάθε φορά στο τι μπορούμε να κάνουμε για να διορθώσουμε ένα λάθος και όχι να τιμωρήσουμε μια πράξη. Η Θετική διαπαιδαγώγηση δεν είναι τίποτα άλλο από τον τρόπο που θα θέλαμε εμείς οι ίδιοι να μας συμπεριφέρονται.

Η φιλοσοφία, αλλά και η πρακτική αυτής της μεθόδου ανατροφής των παιδιών προάγει την ψυχική υγεία τους υγεία και τον ασφαλή δεσμό ενήλικα- παιδιού.

Η ψυχολόγος Κιτράκη Ελένη είναι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια στη Θετική διαπαιδαγώγηση από τον διεθνή οργανισμό Positive Discipline Association και έχει δημιουργήσει καινοτόμα βιωματικά προγράμματα που προάγουν τον ασφαλή δεσμό, για γονείς/εκπαιδευτικούς αλλά και για οποιονδήποτε εργάζεται με παιδιά (π.χ. δάσκαλοι, γυμναστές, θεατρολόγοι, θεραπευτές).

Μερικές από τις ενότητες που συναντάμε είναι τα παρακάτω: Αναπτυξιακά στάδια, παιχνίδι, όρια, παιδικός ύπνος, αποχωρισμός, συγκρούσεις κ.ά.

Συμβουλευτική Γονέων

Πρόκειται για μια διαδικασία κατά την οποία ο γονιός μέσα σε κλίμα ειλικρίνειας και αποδοχής εκφράζει και επεξεργάζεται προβληματισμούς, φόβους και ανησυχίες αναφορικά με το παιδί του και τη μεταξύ τους σχέση.

Η συμβουλευτική γονέων αγκαλιάζει την οικογένεια χωρίς κριτική και στοχεύει στην ευαισθητοποίηση και την καθοδήγηση των γονιών προκειμένου να κατανοήσουν τις ανάγκες του παιδιού τους, να αναπτύξουν μια καλύτερη σχέση και επικοινωνία μαζί του και να συμβάλουν στη σωστή διαπαιδαγώγηση και συναισθηματική του ανάπτυξη.

«Αλλάζοντας οι γονείς» (δηλαδή αποκτώντας συνειδητότητα του ρόλου τους στη γονεϊκή σχέση και κατανοώντας τις ανάγκες του παιδιού) «αλλάζει και το παιδί».

Η προσέγγισή μας στη Συμβουλευτική γονέων είναι Συστημική, συνδυαστικά με τις αρχές της Θετικής Διαπαιδαγώγησης.

Image

Θεραπευτική Παρέμβαση σε Διαζύγια

Η οικογενειακή Συστημική θεραπεία μπορεί να είναι χρήσιμη στη διευκόλυνση της ζωής στην περίοδο μετά το διαζύγιο. Αν και οι σύζυγοι έχουν λύσει νόμιμα τη σχέση τους, η γονική τους λειτουργία παραμένει. Ωστόσο, αυτή η πραγματικότητα συχνά θολώνεται από τις συναισθηματικές συγκρούσεις που δημιουργούνται από το διαζύγιο.

Η θεραπευτική διαδικασία του διαζυγίου είναι μια διαδικασία που βοηθά τα άτομα να επεξεργαστούν τα συναισθήματά τους γύρω από το διαζύγιο και να βρίσκουν τρόπους να διαχειρίζονται εποικοδομητικά τις συγκρούσεις. Γενικά, το διαζύγιο προκαλεί πολλά έντονα συναισθήματα και για τα δύο μέρη και η ικανότητα επεξεργασίας αυτών των συναισθημάτων μπορεί βοηθήσει πιο γρήγορα τα άτομα να αναπτύξουν μια πιο υγιή σχέση μεταξύ τους μετά το διαζύγιο.

Το διαζύγιο απαιτεί επικοινωνία και καθώς πολλά ζευγάρια δεν είχαν υγιείς δεξιότητες επικοινωνίας στο γάμο, το διαζύγιο κάνει την επικοινωνία ακόμα πιο δύσκολη. Η θεραπευτική διαδικασία μπορεί να προσφέρει τις δεξιότητες που χρειάζονται τα άτομα για να πλοηγηθούν αποτελεσματικά σε δύσκολες συζητήσεις και αποφάσεις.

Η Συστημική προσέγγιση περιλαμβάνει συνεδρίες με όλη την οικογένεια, με το ζευγάρι που χωρίζει, με έναν γονέα και ένα παιδί ή ακόμα και με έναν ενήλικα ή με ένα παιδί που παρακολουθείται σε ατομική θεραπεία.

Image

Ψυχοεκπαίδευση γονέων παιδιών με Νευρο-αναπτυξιακές διαταραχές (ΑΥΤΙΣΜΟΣ, ΔΕΠΥ)

Οι γονείς έχουν τη μεγαλύτερη επιρροή στη συμπεριφορά του μικρού παιδιού τους. Τα μικρά παιδιά δεν είναι αρκετά ώριμα για να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους χωρίς τη βοήθεια των γονιών τους.

Η συνεργασία με τους γονείς, καθώς και η αναγκαιότητα της συνδρομής τους στη θεραπευτική διαδικασία του παιδιού τους, είναι καθοριστικής σημασίας για τη βέλτιστη επιτυχία της παρέμβασης.

Η ψυχοεκπαίδευση των γονέων/φροντιστών παιδιών που έχουν διαγνωστεί με κάποια νευροαναπτυξιακή διαταραχή (Αυτισμός, ΔΕΠΥ κ.ά.) αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ολοκληρωμένης θεραπευτικής παρέμβασης που παρέχουμε στο Ινστιτούτο μας.

Ο στόχος της ψυχοεκπαίδευσης είναι, οι γονείς/φροντιστές να κατανοήσουν τη φύση της διαταραχής που έχει διαγνωστεί το παιδί τους, καθώς και τι παρακινεί τη συμπεριφορά του. Οι γονείς μαθαίνουν να συμμετέχουν ενεργά στη θεραπευτική διαδικασία και αποκτούν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στη διαχείριση των δυσκολιών του παιδιού τους. Με αυτό τον τρόπο, οι δεξιότητες που διδάσκονται τα παιδιά στις ατομικές τους συνεδρίες γενικεύονται καλύτερα, καθώς οι γονείς γνωρίζουν γιατί αλλά και πώς να εφαρμόσουν συγκεκριμένες στρατηγικές και τεχνικές που προτείνονται από τους θεραπευτές.

Image

Ενδυνάμωση σχέσης γονέα-παιδιού (family play therapy)

Image

Πρόκειται για μια ψυχοεκπαιδευτική παρέμβαση που έχει σχεδιαστεί για να ενισχύσει τις οικογένειες μέσω της χρήσης του παιχνιδιού. Είναι ένας συνδυασμός οικογενειακής θεραπείας και παιγνιοθεραπείας, για τη βελτίωση των σχέσεων γονέα-παιδιού. Οι γονείς εκπαιδεύονται και επιβλέπονται για να διεξάγουν ένα ειδικό είδος παιχνιδιού που δεν είναι κατευθυντικό.

Στο επίκεντρο της παρέμβασης είναι ότι η ασφαλής σχέση γονέα-παιδιού είναι ουσιαστικός παράγοντας για την ευημερία των παιδιών. Επομένως, ο στόχος των συνεδριών είναι να ενισχύσει την ποιότητα του δεσμού προσκόλλησης γονέα-παιδιού ως μέσο μείωσης των προβλημάτων συμπεριφοράς του παιδιού και του άγχους στη σχέση γονέα-παιδιού.

Ενθαρρύνοντας τις θετικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ γονέων και παιδιών και εκπαιδεύοντας τους γονείς πώς να εφαρμόζουν συνεπείς και μη βίαιες τεχνικές πειθαρχίας, όταν τα παιδιά έχουν δύσκολες συμπεριφορές, ενισχύεται άμεσα η σχέση γονέα-παιδιού και, έτσι, τα παιδιά, με τη σειρά τους, ανταποκρίνονται σε αυτές τις πιο υγιείς σχέσεις και αλληλεπιδράσεις με πιο θετικές συμπεριφορές.

Η προσέγγισή μας στο πρόγραμμα Ενδυνάμωσης σχέσης γονέα παιδιού (family play therapy) ακολουθεί τις αρχές των προσεγγίσεων: «Systemic Family Therapy», «Watch me play», «Filial Therapy», «Play Therapy» και «Child-parent-relationship Τherapy».

Εποπτεία νέων θεραπευτών

Image

Η εποπτεία είναι θεμελιώδης για την παροχή ασφαλούς, ηθικής και ικανής πρακτικής. Ο πρωταρχικός σκοπός της εποπτείας είναι η ενίσχυση της επαγγελματικής εξέλιξης του εποπτευόμενου έτσι ώστε να εξασφαλίζει την καλύτερη δυνατή πρακτική ψυχοθεραπείας για τον πελάτη του.

Οι εποπτείες θεραπευτών που παρέχουμε, αναφέρονται σε συνεδρίες, που έχουν σαν στόχο την θεωρητική και πρακτική πλαισίωση νέων θεραπευτών που εργάζονται με παιδιά, εφήβους και τις οικογένειές τους καλύπτωντας ένα πλήρες φάσμα θεμάτων.

Οι συνεδρίες εποπτείας  είναι προσαρμοσμένες στις συγκεκριμένες ανάγκες κάθε θεραπευτή. Η συνήθης διάρκεια των συνεδριών είναι 45 λεπτά και μπορούν να πραγματοποιηθούν διά ζώσης ή εξ αποστάσεως. Η ημέρα και η ώρα της εποπτείας ορίζεται κατόπιν συνεννόησης.

Η Κιτράκη Ελένη εκπαιδεύεται στο μοντέλο της Δημιουργικής Εποπτείας και συν-εργάζεται με νέους θεραπευτές που παρακολουθούν παιδιά, εφήβους και τις οικογένειές τους, ενσωματώνοντας την συστημική προσέγγιση και την ψυχοθεραπεία μέσω του παιχνιδιού και των δημιουργικών τεχνών.

Ψυχοθεραπευτικές συνεδρίες σε ενήλικες,

γονείς/οικογένειες & ζευγάρια.